Країни НАТО опинилися на межі війни через ескалацію напруженості в Середземномор’ї

Країни НАТО опинилися на межі війни через ескалацію напруженості в Середземномор’ї

Заяви Туреччини у вівторок про те, що грецькі винищувачі Ф-16 переслідували гідрографічний корабель «Чешме», розглядаються в Афінах як спробу Анкари підірвати зусилля по відновленню нормального політичного діалогу.

Звинувачення, які Греція категорично заперечує, також були підтримані державним турецьким «Анатолійським агентством», пише електронна грецька газета «Катімеріні».

За словами турецьких військових, на перехоплення грецьких бойових літаків терміново були підняті турецькі винищувачі.

Відзначимо, що після відправки «Чешме» в північні райони Егейського моря, Афіни прагнули не загострювати ситуацію.

Спроба оголосити Грецію агресором, а Туреччину – передбачуваної жертвою була сприйнята як організовані і узгоджені зусилля Міністерства оборони Туреччини та офісу зв’язку турецького президента.

Військові джерела повідомили, що грецькі військово-повітряні сили провели масштабне вчення, охопивши великий район Егейського моря.

Згідно з тими ж джерелами, в навчанні брало участь в цілому 29 бойових літаків.

Зокрема, вчення проводилося між островами Агіос Ефстраціос і Кіра Панагія і на південь майже до Псар, і весь час навчань «Чешме» плавав в морській зоні на захід від острова Лемнос. Найближчий до «Чешме» грецький літак знаходився від нього в десяти морських милях і на висоті 6500 метрів.
Претензії, так що опубліковані в турецьких ЗМІ претензії, не мають відношення до реальності, стверджують грецькі офіційні особи.

Однак Анкара наполягає на своєму, і міністр оборони Туреччини Хулуси Акар попередив про адекватну відповідь. Його загрози почалися після подібної ж риторики останніх десяти днів, в тому числі від президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана і інших турецьких чиновників.

Поділитись