У Білорусі зросте мінімальний страховий стаж для пенсіонерів

У Білорусі зросте мінімальний страховий стаж для пенсіонерів

Чиновники мають намір підвищити мінімальний страховий стаж.

З 2024 року у Білорусі підвищать мінімальний страховий стаж. Він необхідний для отримання трудової пенсії. До цього стажу входить лише той час, коли ви працювали і роботодавець сплачував за вас страхові внески до Фонду соцзахисту. Наразі мінімальний страховий стаж становить 19 років. З 1 січня 2024 року він зросте на півроку – до 19 років та шести місяців, повідомляють соцслужби.

Мінімальний страховий стаж мають намір збільшити до 20 років. За планами чиновником, це має статися 2025 року. Нагадаємо, 2013 року цей показник збільшився з 5 до 10 років. Білоруси, які не виробили страхового стажу за новими правилами, потрапляють у пенсійну пастку, вони не можуть претендувати на трудову пенсію, їм можуть призначити лише соціальну: чоловіки – з 65 років, жінки – з 60 років. Нині соціальна пенсія становить 170,74 рубля.

Раніше з 1 січня 2020 року до страхового стажу почали включати термінову службу в армії. Цю новацію на стадії обговорення не підтримували у Мінпраці та Мінфіні. При цьому щодо навчання у ВНЗ та декретної відпустки, включення до страхового стажу яких обговорювалося поряд зі службою в армії, влада змін не ухвалила.

Поділитись