У 36 бомбосховищах «Азовсталі» можуть сховатися до 12000 людей

У 36 бомбосховищах «Азовсталі» можуть сховатися до 12000 людей

Вміле використання підземних бункерів, тунелів та бомбосховищ під заводом «Азовсталь» дозволило захисникам Маріуполя не лише продовжити опір, а й захистити сотні цивільних від бомбардувань.

Про це в інтерв’ю ВВС розповів генеральний директор підприємства Енвер Цкітішвілі.

За його словами, система бункерів та бомбосховищ була закладена у самій конструкції заводу, який будувався за радянських часів. Загалом на території «Азовсталі» передбачено 36 бомбосховищ, у яких можуть сховатися до 12000 осіб — при цьому на самому заводі працювало менше 11000. Частина притулків настільки міцна, що можуть витримати навіть близький ядерний вибух, розповів директор. Тунелі, хоч і не настільки укріплені, також можуть дати певний захист людям.

Тому ще до війни опрацьовувалися плани укриття на території підприємства мешканців Маріуполя. Енвер Цкітішвілі розповів, що підземні укриття та комунікації облаштовувалися та ремонтувалися з 2014 року, для чого довелося піднімати архівні креслення — тоді українці не вірили, що Росія не нападе знову, проте очікували, що все обмежиться обстрілами та бомбардуваннями, а не фактичним знищенням.

Директор заводу розповів, що у лютому 2022 року, незадовго до вторгнення, на «Азовсталь» завезли припаси та воду, що згодом дуже знадобилося. З трьох сторін завод оточений водою, так що є досить вдало розташованою фортецею, сказав Енвер Цкітішвілі.

За його словами, у фільтраційних таборах для біженців російські військовослужбовці спеціально розшукують людей, знайомих із розташуванням об’єктів на «Азовсталі», щоб з’ясувати більше про підземні комунікації. Наразі, крім солдатів та офіцерів ЗСУ, на території заводу перебувають 250 мирних жителів, з яких 30-40 – діти.

Героїзм захисників підприємства Енвер Цкітішвілі порівняв із обороною Сталінграда, наголосивши, що місто на Волзі ніколи не було оточене повністю, і допомога приходила через річку — у той час як захисники «Азовсталі» 67-й день б’ються у повному оточенні. Директор нагадав, що під час Другої світової війни 1941 року Маріуполь був залишений Червоною армією за один день.

Поділитись