Туреччина закриє протоки Босфор та Дарданелли для російської нафти

Туреччина закриє протоки Босфор та Дарданелли для російської нафти

Туреччина вирішила негласно приєднатися до нових санкцій щодо російської нафти, які включають стелю цін і заборону на страхування танкерів.

З 1 грудня Туреччина закриє протоки для суден, що перевозять нафту, якщо вони не мають страхового покриття. Як повідомляє Bloomberg, такий циркуляр турецьке міністерство транспорту направило судновласникам.

Російським нафтовикам вільно отримати страховку в рамках нового санкційного режиму стане практично неможливо: з 5 грудня вона буде доступу лише танкерам, які перевозять нафту за ціною, нижчою від встановленої «стелі».

При цьому санкції на страхові послуги стануть практично тотальними. До них приєдналася Британія, де базується Міжнародна група клубів взаємного страхування судновласників (International Group of P&I Clubs, або IG P&I). Вона об’єднує 13 найбільших клубів страхування судів (Англії, США, Скандинавії, Японії тощо), які у сумі забезпечують страховкою близько 90% світового тоннажу морських суден.

Турецький чиновник із системи контролю за морськими перевезеннями підтвердив, що рішення пов’язане із дотриманням європейських санкцій, хоча формально Туреччина до них не приєднувалася.

Від нововведень, визнав чиновник, постраждають російські танкери, яким не вдасться отримати страхові гарантії на відшкодування збитків у разі НП – наприклад, розлиття нафти. Рішення пов’язане з необхідністю забезпечити безпеку проток, наголосив чиновник.

Під ударом може бути весь експорт російської нафти з Новоросійська – близько 650 тисяч барелів на добу.

Поділитись