Таліби відмовилися від участі в переговорах до виведення іноземних військ

Таліби відмовилися від участі в переговорах до виведення іноземних військ

Представники радикального руху «Талібан» відмовилися від участі в саміті з питань Афганістану до тих пір, поки іноземні війська не залишать країну.

Про це повідомляє агентство AFР.

Саміт з мирного врегулювання ситуації в Афганістані повинен пройти в Стамбулі з 24 квітня по 4 травня.

«До тих пір, поки всі іноземні сили не будуть повністю виведені з нашої батьківщини, [ми] не братимемо участі ні в якій конференції, яка приймає рішення щодо Афганістану», – заявив прес-секретар руху.

Раніше у вівторок стало відомо, що президент США Джо Байден має намір вивести американський військовий контингент з Афганістану.

Згідно з домовленостями з «Талібаном», американські війська повинні покинути країну вже 1 травня. За даними ЗМІ, офіційно про своє рішення Байден оголосить 14 квітня.

25 березня Байден заявляв, що США буде складно вивести свої війська з Афганістану до обумовленого терміну – 1 травня, але до 2022 року військовий контингент там не залишиться.

У лютому 2020 року на церемонії в Катарі США і радикальний рух «Талібан» підписали першу за більш ніж 18 років війни угоду про мир, що передбачає виведення іноземних військ з Афганістану за 14 місяців і початок міжафганського діалогу після операції з обміну полоненими.

Поділитись