США і таліби досягли угоди про перемир’я

США і таліби досягли угоди про перемир’я

Високопоставлений представник США заявив напередодні, що Сполучені Штати досягли угоди з талібами про перемир’я.

Як повідомляє агентство Associated Press, угода має набути чинності найближчим часом і може в кінцевому підсумку призвести виведення військ США з Афганістану. Через 10 діб після початку дії першої угоди “про семиденну відмову від актів насильства” пройдуть всеафганські мирні переговори, заявив офіційний представник США, повідомляє Радіо Свобода.

Зустріч держсекретаря США Майка Помпео і міністра оборони Марка Еспера з президентом Афганістану Ашрафом Гані відбулася 14 лютого в Мюнхені, де проходить міжнародна конференція з безпеки. Стало відомо, що деталі угоди погоджені днями спецпосланцем США в Афганістані Халілзад Залмаєм і главою представництва талібів в Досі, столиці Катару, повідомляє видання Politico.

Американські офіційні представники відкидають спекуляції про те, що нібито поступилися через тиск з боку талібів. Вони звертають увагу на те, що, хоча Трамп і обіцяв вивести американські війська з Афганістану, він, однак, відмовлявся підписувати попередні угоди в самий останній момент, відповідаючи таким чином на напади талібів на американських військових і об’єкти армії США в Афганістані.

Поділитись