Москва має шанс на “угоду століття” щодо Сирії

Москва має шанс на “угоду століття” щодо Сирії

Росія і Іран неодмінно спробують скористатися хаосом, спровокованим відходом США з Сирії та військовою операцією Туреччини, вважає The Guardian.

Без Вашингтона на горизонті у Москви є шанси не тільки показати, що США – «ненадійний союзник», а й укласти «угоду століття», тільки для цього знадобиться знайти спосіб примирити курдів, Дамаск і Анкару.

Рішення Дональда Трампа дати «зелене світло» на операцію Туреччини на півночі Сирії викликало цілу хвилю критики – починаючи від європейських партнерів США і до республіканців у Вашингтоні. Багато висловили побоювання, що дії Анкари можуть сприяти відновленню “Ісламської держави”, а також навіки для всіх країн Близького Сходу закріплять за США репутацію «ненадійного союзника», пише The Guardian.

Але Європа, незважаючи на свої заперечення, протягом останніх років втратила позиції в Сирії, тому швидше за все куди більше турецького президента Реджепа Тайїпа Ердогана буде хвилювати реакція Росії та Ірану, у яких є безпосередній військовий контингент в зоні конфлікту. Також, на думку газети, відповідні кроки Москви і Тегерана можуть в істотній мірі визначити довгострокове майбутнє сирійської громадянської війни, яка триває вже вісім років.

Як стверджує видання, Росія і Іран неодмінно спробують скористатися «хаосом, спровокованим імпульсивністю Трампа». Найочевидніше: російський президент Володимир Путін, який прагне зміцнити вплив своєї країни в регіоні, не пропустить нагоди звернути увагу на «зраду курдів» з боку США: «Коли все погано, США вас не підтримають … Запам’ятай, Ер-Ріяд». Проте Москва теж хоче покласти край громадянській війні в Сирії. На думку The Guardian, велика ймовірність, що без США на горизонті Путін зуміє зробити висновок власну «угоду століття» між Ердоганом, Дамаском і курдами.

Фото gettyimages.

Поділитись