Синоптики попередили українців про погіршення кліматичних умов

Синоптики попередили українців про погіршення кліматичних умов

В Україні за останні роки різко погіршилися кліматичні умови, що може призвести до аномальних явищ і серйозних наслідків, якщо терміново не вжити заходів.

Про це повідомляє завідуюча відділом прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ ДСНС та НАН України Віра Балабух.

“Наша бездіяльність і надалі приводитиме до збільшення аномальних явищ. Якщо ще у 80-х роках їх частота складала приблизно раз на 13 років, то зараз кожні 3 роки у нас спостерігаються такі аномальні явища, які завдають великої шкоди і призводять до збільшення смертності”, – попередила вона.

За прогнозами Балабух, незворотні зміни у навколишньому середовищі відбудуться вже до кінця століття, якщо зараз не зайнятися вирішенням проблеми з глобальним потеплінням.

“Це призведе до подальшої зміни клімату і всієї кліматичної системи: атмосфери, гідросфери, кріосфери, літосфери і біосфери. Тобто фактично до змін умов проживання людини і всього довкілля”, – наголосила науковець.

У свою чергу, директор НДІ гідрометеорології Володимир Осадчий запевнив, що в 2019 році погода не дає передумов говорити про посуху в Україні.

“У цьому році, на превелике щастя для нас, ті дощі, які випали у квітні та травні, не дають нам підстав говорити про те, що будуть посухи, які знизять врожайність. Що буде за два-три тижні — це вже інша справа, цього ми не можемо спрогнозувати. Але за тими даними, що у нас є, немає підстав говорити про те, що у нас будуть якісь негативні наслідки для сільського господарства”, – розповів учений.

Незважаючи на райдужний прогноз, Осадчий все ж не заперечує, що існує колосальна проблема з регіональними змінами клімату в Україні, пише видання “Обозреватель”.

Поділитись