Штат Іллінойс першим в США скасує виплату для звільнення під заставу

Штат Іллінойс першим в США скасує виплату для звільнення під заставу

Іллінойс став першим з американських штатів, де було прийнято рішення скасувати практику виплати грошових коштів в якості умови для звільнення під заставу до судового розгляду.

Про це йдеться в статті, опублікованій в The New York Times. Відповідний закон підписав у понеділок губернатор Іллінойсу Джей Роберт Прітцкер. Таким чином, там сподіваються зробити судову систему штату більш справедливою і не залежить від матеріального становища обвинувачених.

Законодавці раніше підкреслювали, що практика з запорукою є несправедливою по відношенню до незаможних і представникам расових меншин.

За новими правилами, суди в Іллінойсі не зможуть встановлювати будь-яку суму застави для осіб, які очікують початку розгляду.

Судді будуть приймати рішення, чи потрібно обвинуваченим залишатися під вартою до початку процесу, в залежності від того, чи є впевненість, що вони повернуться для участі в ньому. Крім цього, до уваги братимуть, яку небезпеку для суспільства може представляти звільнення таких осіб.

У публікації наголошується, в останні роки в штатах Нью-Йорк, Нью-Джерсі і Каліфорнія вживалися заходи для скорочення числа випадків, в яких потрібно виплата застави, але повністю вирішено відмовитися від цієї практики поки тільки в Іллінойсі.

Як очікується, практика виплати коштів для звільнення під заставу буде повністю скасована в Іллінойсі до 2023 року.

Поділитись