СБУ затримали агента фсб, який готував нові удари рф по столичних ТЕЦ

СБУ затримали агента фсб, який готував нові удари рф по столичних ТЕЦ

Служба безпеки затримала ще одного «військового перевертня» у Києві. Він займався підготовкою нових повітряних атак рф по об’єктах критичної інфраструктури столиці.

Фігурантом є контрактник однієї з військових частин Національної гвардії, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у січні цього року, повідомляє прес-служба СБУ.

Резидентом фсб, якого Росія залучила до співпраці, виявився колишній військовослужбовець Нацгвардії. Він звільнився зі служби за станом здоров’я та виїхав до однієї з європейських країн. Саме там він розпочав працювати на російську фсб.

Перебуваючи за межами України, резидент давав вказівки своєму агенту у Києві. Зокрема, попросив збирати геолокації теплових електростанцій у столиці. Також ворога цікавили відомості щодо технічного стану енергооб’єктів та рівня їхнього захисту підрозділами Сил оборони.

Усю отриману інформацію російський агент направляв резиденту через месенджер у вигляді фотографій з описом системи охорони.

За кожне виконане завдання обидва фігуранти отримували від свого «куратора» з фсб оплату від 100 до 1 тис. доларів США. Сума залежала від складності проведеної «роботи» і важливості здобутої інформації.

Наразі слідчі СБУ повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб).

Затриманий агент фсб перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Поділитись