Росію запропонували замінити Україною в G7

Росію запропонували замінити Україною в G7

Глава Європейської ради Дональд Туск виступає категорично проти повернення Росії до складу «Великої вісімки». Як пише Le Figaro, він зазначив, що замість цього краще було б запросити Україну в якості гостя, щоб поспілкуватися з Володимиром Зеленським.

Про це пише Le Figaro. Виступаючи на прес-конференції в рамках саміту G7, він нагадав, що раніше американський президент Дональд Трамп пропонував повернути Росію до складу організації, мотивуючи це тим, що приєднання Криму до Росії має свої причини і Заходу потрібно це прийняти. «Ні за яких умов я не можу погодитися з цією логікою», – заявив Туск.

“Коли Росію запросили в “Велику сімку” (при президентові Борисі Єльцині), вважалося, що вона піде шляхом демократії, – наводить видання його слова. – Хто може, поклавши руку на серце, сказати, що Росія на цьому шляху? Я постараюся переконати, що краще запросити Україну і послухати її нового президента”.

Як пояснює автор статті, Туск мав на увазі запросити Україну не стати членом «Великої вісімки», а покликати в якості гостя, як представників Індії, Китаю або ряду африканських країн, яких зібрав в Біарріце Еммануель Макрон.

Крім того, Туск висловив стурбованість з приводу торгової війни, яку ведуть США. Так, Дональд Трамп пригрозив підняти податки на імпорт французьких вин у відповідь на податки на продукцію цифрової сфери. Туск запевнив, що в такому випадку Європа Францію підтримає і теж прийме відповідні заходи. Крім усього іншого, Туск поділився своїми очікуваннями, що цей саміт «Великої сімки» буде важким.

Поділитись