Російські олігархи здійснюють фінансування війни в Україні

Російські олігархи здійснюють фінансування війни в Україні

Щонайменше 81 російський олігарх здійснює фінансування вторгнення рф в Україну.

Про це йдеться в розслідування видання «Проект».

За даними видання, загальна сума відкритих контрактів, які ці бізнесмени уклали з Міністерством оборони рф за весь час війни з Україною — з 2014 до 2023 року — складає не менше, ніж 220 мільярдів рублів (за нинішнім курсом — $2,4 млрд).

Журналісти пишуть, що 80 із цих олігархів, зараз перебувають під санкціями. Проте лише 14 із них потрапили під обмеження у всіх юрисдикціях країн–союзниць України, натомість 34 — знаходяться лише під українськими санкціями.

Серед фінансистів війни згадуються імена Алєксєя Мордашова («Северсталь»), Владіміра Потаніна («Норникель»), Вагіта Алєкпєрова («Лукойл»), Міхаіла Фрідмана (LetterOne), Романа Абрамовича (Millhouse), Гєннадія Тімчєнка («Новатек»), Алішера Усманова (USM), Юрія Ковальчука (Банк «Россия»), Аркадія Ротенберга («Мостотрест») та інших.

Вищезгадані особи у тій чи іншій мірі фінансують російську армію та протягом майже півтора року війни «зберігають мовчання».

«При цьому їхні підприємства постачали і продовжують постачати російському оборонно-промисловому комплексу величезну кількість товарів і послуг, у тому числі тих, що потрібні безпосередньо для створення ракет, бомб і куль, які вбивають мирних українців», — стверджують розслідувачі.

Журналісти виявили ці дані, проаналізувавши держконтракти, які підприємства, що частково або повністю належать цим олігархам, укладали з оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією. Розслідувачі зазначають, що у 2017 році російське оборонне відомство почало масово засекречувати свої контракти, тому більшість знайдених ними договорів належить до періоду 2014–2018 років.

В той же час, автори матеріалу зазначають, що лише один російський олігарх після початку повномасштабного військового вторгнення рф в Україну виступив проти політики Кремля — засновник «Тінькофф Банку» Олєг Тіньков.

Поділитись