Російські експортери вугілля шукають заміну українському ринку

Російські експортери вугілля шукають заміну українському ринку

Російські експортери коксованого вугілля і коксу переорієнтують поставки з українського ринку на більш дохідні, пише “Коммерсант”.

Згідно з підсумками 2018 року виручка на українському ринку одного з найбільших російських виробників коксу – ПАТ “Кокс” скоротилася в дев’ять разів, з 4 млрд до 460 млн рублів, відзначає “Коммерсант” .

Поставки коксівного вугілля в Україну ЦЗФ “Березовська” в січні-червні 2019 року скоротилися на 35,7%, до 193,6 тис. тонн, в червні вдалося ввезти лише 4,13 тис. тонн до 33,4 тис. тонн роком раніше.

У мінекономіки коментарі про причини зниження експорту і обмеження на вивезення коксу і коксованого вугілля як з російської, так і з української сторони давати відмовилися.

Також в липні генеральний директор ВАТ “Алтай-Кокс” Павло Лизогуб скаржився, що в зв’язку з проблемами поставок коксу на Україну компанія шукає для себе інші ринки.

До недавнього часу Росія забезпечувала близько 80% поставок коксу для металургійних заводів України. Однак заходи по обмеженню експорту вугілля, коксу і напівкоксу в Україну і транзиту можуть змінити картину.

Експерти відзначають, що сьогодні імпорт коксу в Україну здійснюють також Польща і Казахстан, і розглядається співпраця з Китаєм.

Поставки коксу з Росії на Україну в січні-травні 2019 року, згідно з даними Євразійської економічної комісії, склали 366,4 тис. тонн загальною вартістю $ 103 млн США, що менше минулого року на 26,5% і 33,2% відповідно.

Фото Ройтерс.

Поділитись