росія вербує на війну в Україні іноземців — британська розвідка

росія вербує на війну в Україні іноземців — британська розвідка

Щоб уникнути мобілізації перед президентськими виборами в Росії, Кремль вербує на війну в Україні іноземців, зокрема мігрантів з Центральної Азії.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

За даними британської розвідки, станом на кінець червня 2023 року Росія звернулася до громадян сусідніх країн з оголошеннями про вербування новобранців для участі у війні в Україні.

«У Вірменії та Казахстані були помічені онлайн-реклами, які пропонували 495 000 рублів (5140 доларів США) початкових платежів і зарплати від 190 000 рублів (1973 доларів США). У північній Костанайській області Казахстану проводилося вербування етнічних росіян», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що принаймні з травня 2023 року Росія вербує мігрантів із Центральної Азії, щоб вони воювали в Україні, обіцяючи прискорене отримання громадянства та зарплати до 4160 доларів США. В узбецьких мігрантів-будівельників у Маріуполі конфіскували паспорти після прибуття, тому ті були змушені приєднатися до російської армії.

За даними розвідки, у Росії є щонайменше шість мільйонів мігрантів із Середньої Азії, яких Кремль, ймовірно, вважає потенційними новобранцями.

«Росія, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів 2024 року. Експлуатація іноземних громадян дозволяє Кремлю залучати додатковий персонал для своїх військових дій всупереч дедалі більшій кількості жертв», — йдеться у повідомленні.

Поділитись