Росія планувала влаштувати в Україні новий Голодомор – The Guardian

Росія планувала влаштувати в Україні новий Голодомор – The Guardian

Російські терористи планували влаштувати в Україні новий Голодомор, розгорнувши його у три етапи. Досьє про це зараз готують українські прокурори разом із правозахисниками. Далі документ буде подано до Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це пише The Guardian.

Прокурори та правозахисники планують задокументувати випадки застосування російськими терористами голоду як зброї війни. Це дозволить надалі надати документ у МКС, а суд розпочне нове кримінальне переслідування, яке дозволить висунути чергові звинувачення російському диктатору володимиру путіну.

«Юридична компанія Global Rights Compliance (GRC) працює з українською прокуратурою до кінця наступного року над упорядкуванням досьє. Намір полягає в тому, щоб подати заяву відповідно до статті 15 Римського статуту, яка дозволяє третім особам надсилати інформацію про можливі військові злочини прокурору МКС. Рішення про продовження справи прийматиме прокурор, який базується у Гаазі», – пише видання.

Юсуф Хан, старший юрист GRC, сказав, що «перетворення продовольства на зброю відбувалося у три етапи», починаючи з початкового вторгнення, коли українські міста були обложені та постачання продовольства було припинено.

Серед задокументованих інцидентів – загибель 20 мирних жителів у Чернігові рано-вранці 16 березня 2022 року, коли російські осколкові бомби вибухнули біля супермаркету в місті, де українці стояли в черзі за хлібом та їжею.

Другий етап включає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій, які адвокат назвав «об’єктами, необхідними для виживання цивільного населення».

Третій елемент – це спроби Росії запобігти чи обмежити експорт українських продуктів харчування.

Поділитись