Проти Трампа прокуратура США висунула нові серйозні звинувачення

Проти Трампа прокуратура США висунула нові серйозні звинувачення

Дональд Трамп знав про законність своєї поразки на виборах 2020 року, але це не зупинило його від протиправних спроб анулювати їх результати.

Про це пише видання The Economist.

У матеріалі видання наводяться слова спеціального прокурора Джека Сміта, який зазначає, що нові обвинувачення проти Трампа базуються зовсім не на його промові 6 січня 2021 року, коли він закликав своїх прихильників йти на штурм Капітолію.

Сміт зазначає, що Трамп мав право відповідно до Першої поправки висловлювати своє ставлення до виборів і «навіть хибно стверджувати», що у його поразці винні фальсифікації. Прокурор детально описує дії експрезидента після виборів і стверджує, що вони мали всі ознаки змови з метою обдурити Америку.

При цьому, за словами Сміта, Трамп чудово знав про законність своєї поразки. У поясненні прокурора наводяться свідчення радників політика, які говорили йому, що звинувачення є безпідставними. Серед них був і віцепрезидент Майк Пенс. Аналогічну інформацію Трампу надали й високопосадовці Мін’юсту, директор національної розвідки, старші співробітники передвиборчого штабу, союзники у законодавчих органах штатів, а також десятки суддів.

Сміт стверджує, що Трамп мав шістьох співучасників, з допомогою яких намагався домогтися анулювання результатів виборів, проте поки не називає їхніх імен.

Прокурор вважає, що розгляд справи експрезидента потрібно почати якомога швидше, оскільки зараз час на боці Трампа.

«Оскільки діючі президенти мають імунітет від кримінального переслідування, то у разі перемоги Трампа на майбутніх виборах, розгляд відкладуть до 2029 року або й взагалі скасують через помилування. Якщо ж Трамп знову програє, то всі справи розглядатимуться у звичайному порядку», — пояснюють позицію Сміта журналісти.

Поділитись