Пропозиції Росії по Білорусі відхилили в ООН

Пропозиції Росії по Білорусі відхилили в ООН

Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію по ситуації в Білорусі, відхиливши всі поправки, запропоновані Росією.


Документ, зокрема, закликає президента Олександра Лукашенка почати діалог з опозицією. Так, білоруська влада повинна “створити умови для проведення незалежних, прозорих і неупереджених розслідувань всіх тверджень про порушення прав людини в контексті виборів, включаючи твердження про катування і жорстоке, нелюдське або такого, що принижує гідність, поводження і покарання затриманих і протестуючих, насильницькі зникнення, і гарантувати доступ до правосуддя та відшкодування шкоди для жертв, а також повну відповідальність винних”.

Проект резолюції представила Німеччина від імені країн Євросоюзу. Його підтримали 23 країни – члени РПЛ, проти проголосували дві, утрималися 22.

Росія запропонувала 17 поправок. Ряд країн підтримали їх, але жодна з них не була прийнята. Резолюції РПЛ ООН носять рекомендаційний характер.

Масові акції протесту почалися в Білорусі 9 серпня, відразу після виборів президента, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко, який набрав 80,1 відсотка голосів. Його суперниця Світлана Тіхановська отримала 10,12 відсотка. Опозиція ці результати не визнає.

Поділитись