Потенціал взаємовигідної співпраці України і Китаю вкрай великий

Потенціал взаємовигідної співпраці України і Китаю вкрай великий

Потенціал взаємовигідної співпраці України і Китаю вкрай великий. Одним з ключових пріоритетів чинної влади має стати поглиблення взаємовигідного співробітництва України з КНР.

Про це заявив політолог-міжнародник Максим Ялі.

За його словами, заблокувавши смартфони Xiaomi в Криму, Китай дав потужний сигнал Україні. Пекін дав ясно зрозуміти, що підтримує Київ у питанні територіальної цілісності України і готовий поглиблювати і розширювати двосторонні відносини.

Експерт вважає, що у відносинах з Китаєм Україна не повинна обмежуватися тільки торгівлею, яка у нас активно розвинена з КНР (Китай з 2019 го є для України найбільшим торговим).

Сьогодні Україна з особливою користю і вигодою повинна використовувати потужні ресурси Китаю для вирішення ряду своїх проблем. Наприклад, розвинені китайські технології можуть допомогти Києву в забезпеченні кібербезпеки.

«Для України вкрай гостро в контексті протистояння з Росією стоїть питання кібербезпеки. Але для запобігання загрозам у сфері кібербезпеки зараз Україні вкрай необхідне відповідне обладнання, якого у нас, на жаль, немає. Загальновідомо, що продукція таких технологічних гігантів як Huawei, Xiaomi, Tencend вважається найбільш безпечною і якісною в усьому світі. Тому використання досягнень Китаю в цій сфері виглядає цілком логічним і обгрунтованим», – переконаний Максим Ялі.

Крім цього, КНР може допомогти Україні з будівництвом масштабних інфраструктурних проектів, адже у Китаю в цій сфері є величезні ресурси і досвід. В Україні зберігся ресурс розвитку і є досягнення в аерокосмічній і військової галузі, куди цілком можливо залучити китайські інвестиції, адже і українська високотехнологічна промислова продукція з високим ступенем доданої вартості може бути конкурентною на китайському ринку. Також співпраця з Китаєм – це можливість отримати кредити, такі необхідні нашій країні в умовах економічних потрясінь.

Головне питання в тому: чи готова українська влада використовувати максимально ефективно потенціал україно-китайських відносин, не тільки на словах, а й на ділі?

Поділитись