Поліція застосувала сльозогінний газ на акції протесту в Софії

Поліція застосувала сльозогінний газ на акції протесту в Софії

Поліція застосувала сльозогінний газ на масовій акції протесту, яка під назвою “велике народне повстання” проходить в середу в болгарській столиці в перший день роботи Народних зборів (парламенту) Болгарії після літніх канікул.

Cитуація загострюється, учасники акції намагаються привернути автомобілі жандармерії і закидають поліцію курячими яйцями, камінням і дрібними грошима, поліція почала використовувати сльозогінний газ і проводити арешти. Постраждали учасники акції і кілька журналістів.

“Ми неодноразово закликаємо протестувати мирно, але агресія проти поліцейських наростає, 20 поліцейських отримали травми і отруєння газом. Якщо ситуація буде загострюватися, ми будемо змушені застосувати фізичну силу. Закликаю до спокою і громадського миру, на даний момент поліція діє максимально пасивно”, – заявив на брифінгу директор столичної поліції Георгі Ілієв.

Ще вночі навколо нової будівлі парламенту – колишнього партійного будинку, де вперше після тривалого ремонту збираються депутати, була виставлена ​​поліцейська блокада, яка повинна була захистити народних обранців від протестів народних мас. Президенту Болгарії Румен Радевіт, який виступить на відкритті сесії парламенту, і віце-президенту Іліяне Йотов охорона не знадобилася, вони вільно пройшли через лави учасників акції, їх зустрічали оплесками і вітальними вигуками.

Антиурядові масові протести в Болгарії тривають 56-й день. У Софії та інших містах країни щодня проводяться мітинги і ходи, в яких беруть участь від сотень до декількох тисяч чоловік. Учасники антиурядових акцій наполягають на відставці уряду та головного прокурора країни Івана Гешева. У болгарській столиці залишаються блокованими ключові перехрестя, в тому числі у площі Незалежності, у Софійського університету і на Бурштином мосту на Царгородського шосе, де розташовані наметові містечка.

За даними соціологічних досліджень, антиурядові акції користуються безумовною підтримкою 48,3% опитаних; 24,7% підтримують протести, але висловлюють на адресу їх організаторів певні зауваження; 19,8% виступають проти подібних акцій. За проведення планових виборів, які повинні відбутися в березні, виступають 35,2% опитаних, 47% підтримують ідею дострокових виборів.

Поділитись