Під ударами ХАМАС опинилися обидва аеропорти Ізраїлю

Під ударами ХАМАС опинилися обидва аеропорти Ізраїлю

Конфлікт між Ізраїлем і Палестиною загрожує перерости в масштабну війну.

ЗМІ повідомляють про стягування ізраїльських військ до кордону з сектором Газа, ХАМАС продовжує обстріл центральних районів єврейської держави. 13 травня ударам піддалися аеропорти країни – Бен-Гуріон і Рамон.

З шостої години вечора ХАМАС вже звично почав бити ракетами по найближчих до сектору Газа містах. Понад 160 ракет випущено по Ашкелону і Ашдод. Увечері «Гаарець» з посиланням на армію Ізраїлю повідомив, що три ракети були запущені з боку Лівану – проте всі вони впали в море і небезпеки для жителів не представляли.

Прем’єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху увечері 13 травня заявив, що приверне «нові сили, включаючи солдатів ЦАХАЛу». За його словами, країна застосує «додаткові кошти, проведе масові арешти, буде зроблено все необхідне, щоб повернути спокій і порядок у всіх містах Ізраїлю».

– З ранку, як і вчора, було відносно тихо. Я два дні не ходила на роботу, а сьогодні вирішила піти. А ввечері, як завжди, почали бомбити: поки йшла додому, двічі довелося ховатися від ракет в магазинах, – розповіла ЗМІ мешканка Ашкелона, найближчого до Газі міста.

Сергій із сусіднього Ашдода дивується питанню, чи стріляють сьогодні по місту.

– А ми що, руді, чи що? Звичайно стріляють, але я вже звик. Багато друзів пропонують пересидіти у них на півночі. Як і ми їх брали під час Другої ліванської. Але знаєш, походження латинського слова «терор» – страх, жах. Якщо ми будемо їх боятися – вони перемогли, – підсумовує Сергій.

10 травня ситуація на кордоні Ізраїлю і палестинського анклаву різко загострилася. Міжнародне співтовариство закликає сторони до стриманості. На початку наступного тижня може відбутися засідання Радбезу ООН по обстановці в регіоні. Раніше ЗМІ повідомляли, що Китай, Норвегія і Туніс запропонували провести його в п’ятницю, проте поки члени Радбезу не можуть досягти консенсусу.

The Jerusalem Post повідомила, що Ізраїль готується почати наземну операцію і стягує військових біля кордону з Газою. Міністр оборони Бені Ганц закликав додатково 9 тис. резервістів. Напередодні він відзначав, що Тель-Авів продовжить завдавати ударів по об’єктах палестинських угруповань до настання повної тиші. Конфлікт між Газою та Ізраїлем загрожує перерости в повномасштабну війну і по числу жертв перевершити зіткнення 2014 року.

Поділитись