Норвегія відмовилася від використання AstraZeneca, вакцина буде передана в інші країни

Норвегія відмовилася від використання AstraZeneca, вакцина буде передана в інші країни

Прем’єр Норвегії Ерна Солберг заявила, що в країні офіційно виключили препарат AstraZeneca за програмою вакцинації.

Причина тому рідкісні, але серйозні побічні ефекти. Про це повідомляє РБК з посиланням на The Local.

Комітет експертів ухвалив, що вакцина AstraZeneca повинна бути виключена зі стратегії Норвегії щодо вакцин.

Норвегія призупинила використання вакцини від AstraZeneca з 11 березня через повідомлення про утворення тромбів. Повідомлялося про п’ять таких випадках, троє людей загинули. Уряд Норвегії передасть свої дози вакцини AstraZeneca іншим країнам.

Прем’єр також зазначила, що Норвегія оновить свою стратегію вакцинації: люди у віці від 18 до 24 років будуть рухатися вперед в черзі. Тепер їм буде запропонована вакцина після вакцинації всіх людей старше 45 років.

Норвегія також змінить пріоритети в розподілі вакцин: в райони з незмінно високим інфекційним тиском відправлятимуть 60% доз.

Уряд також підтримав призупинення використання вакцини Johnson & Johnson. У той же час її запропонують тим, хто хоче добровільно зробити щеплення саме цим препаратом.

На даний момент Норвегія використовує вакцини виробництва Moderna і Pfizer / BioNTech.

Нагадаємо, Європейський союз відмовляється від закупівлі вакцини AstraZeneca від коронавірусу. Зокрема, не буде оновлювати контракт на її постачання в другій половині цього року.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Румунія має намір передати Україні 100 тисяч доз вакцини AstraZeneca. За словами прем’єр-міністра цієї країни Флоріна Кицу, це буде пожертва.

Поділитись