Над російською металургією опустилася «залізна завіса»

Над російською металургією опустилася «залізна завіса»

Російські металурги стикаються з наростаючими складнощами у постачанні продукції на експорт через європейські санкції, що відрізали галузь від ключового ринку збуту.

У жовтні перевезення чорних металів залізницею впали на 11,7% рік до року, до 5,3 млн тонн. Порівняно з вереснем навантаження металів скоротилося ще на 300 тисяч тонн, а темпи річного спаду прискорилися на 4,3 відсоткового пункту та стали рекордними з початку війни.

Проблеми, як випливає з даних РЖД, виникли з експортом: у вересні він звалився на 43%, а жовтневі дані транспортна монополія вирішила не розкривати.

“По суті, експорт чорних металів став”, – констатує аналітик ПСБ Єгор Жильников. Російська продукція, що стала «токсичною» в очах покупців, продається зі знижками від 15% до 40% до світових цін, а це руйнує металургів.

«При поточних цінах реалізації продукції фортеця рубля не дозволяє компаніям працювати плюс навіть на високоприбуткових ринках Європи, куди дозволено постачання слябів до 2024 року», — вказує Жильников.

Спроби розгорнути експорт Схід обернулися лише новими збитками для металургійної галузі, яку припадає близько 18% промислового виробництва та близько 5% російського ВВП.

В останні місяці були прецеденти «негативної рентабельності» на експортних напрямках, причому за окремими контрактами цей показник сягав мінус 49%, розповідав представник групи «Російська сталь». Ціни на сталь у Південно-Східній Азії настільки низькі, що експорт збитковий за будь-якого напрямку відвантаження, зазначає керівник відділу аналітичних досліджень Альфа-банку Борис Красноженов.

Продажами за кордон зараз займається НЛМК: підприємство має в своєму розпорядженні активи в Європі, а також не було зараховано до санкційних організацій, вказує Жильников. Іншим же доводиться шукати клієнтів усередині Росії, де рентабельність поки що позитивна — близько 30%.

Поділитись