На виборах до Європарламенту посилюють позиції праві партії

На виборах до Європарламенту посилюють позиції праві партії

Оскільки вкрай праві набирають сили, вибори до Європейського парламенту, які відбуваються сьогодні, змінять політичний ландшафт континенту.

Про це пише Politico.

Заголовок статті говорить: «Настав момент Трампа в Європі».

Видання зазначає, що по всій Європі радикальні праві, які опонують нинішній владі ЄС, перебувають на підйомі.

У Франції вкрай права партія «Національне об’єднання» знаходиться на шляху до отримання третини голосів, що більш ніж удвічі перевищує підтримку її основного конкурента, Партії Відродження президента Еммануеля Макрона.

У Німеччині, незважаючи на серію скандалів, Альтернатива для Німеччини (АдГ) рухається на друге місце, випереджаючи всіх партнерів правлячої коаліції канцлера Олафа Шольца та його партію СДПН.

В Італії права партія «Брати Італії» прем’єр-міністра Джорджії Мелоні йде далеко попереду інших.

Оскільки аналогічні результати очікуються в багатьох невеликих країнах Європейського Союзу, в наступному Європарламенті, за прогнозами, може виявитися більше депутатів від вкрай правих, ніж від консервативної Європейської народної партії, що історично домінує в Європарламенті, пише Politico.

Вже зараз радикальні праві партії перебувають при владі або підтримують уряд у семи із 27 країн ЄС, включаючи Італію, Швецію, Угорщину. Список цих країн ось-ось поповнять Нідерланди. В Австрії права Партія свободи випереджає решту всіх політичних сил напередодні запланованих на вересень парламентських виборах. Якщо вони прийдуть до влади у Відні, то вкрай праві впливатимуть на уряди третини країн ЄС.

Видання пише, що, як і в США, де обрання Трампа розглядається як надання людям «ліцензії на підтримку політичних поглядів, які колись вважалися надто радикальними», піднесення європейських правих радикалів також може активізувати ідеї, які раніше не вважалися прийнятними для обговорення.

«Може розпочатись дискусія про підтримку України та соціальну політику, а також про права ЛГБТК+», – пише видання.

Поділитись