«Північний потік – 2» стикається з новим опором в ЄС

«Північний потік – 2» стикається з новим опором в ЄС

В Європарламенті тривають суперечки навколо «Північного потоку – 2».

Про це розповів депутат ЄП Гуннар Бек, зазначивши, що деякі його колеги не хочуть допустити зміцнення німецько-російського співробітництва. Проте будівництво газопроводу вже завершено на 99%, і, як повідомив оператор проекту, трубоукладальних баржа «Фортуна» продовжує роботу на заключній ділянці. Крім того, опитані експерти впевнені, що проблема з поставками в Європу по газопроводу «Ямал-Європа» через аварію доводить: ЄС має особливу потребу в запуску СП-2 для забезпечення своєї енергобезпеки в майбутньому. У бундестазі заявили, що сподіваються на введення газопроводу в експлуатацію до кінця 2021 року.

Після переговорів канцлера ФРН Ангели Меркель з президентом США Джо Байденом у липні питання з «Північним потоком – 2» багатьом видався більш-менш рішенням. Лідери знайшли компроміс – США пообіцяли не вводити санкції проти володіє газопроводом компанії Nord Stream 2 AG і її керівництва, а Німеччина запевнила, що захистить інтереси України. Проте опір проекту в Євросоюзі, чиї компанії задіяні в будівництві СП-2, все ще спостерігається. Як розповів Бек, деякі політичні сили ЄС як і раніше не хочуть, щоб СП-2 був запущений.

– У Європарламенті все ще існує сильна опозиція проекту. Це стосується не тільки Польщі та деяких інших країн Східної Європи і Балтії. Самопроголошені апостоли моралі в особі «Зелених» Німеччини або ліберальних партій Франції все ще відкидають проект, – заявив євродепутат.

За його словами, з одного боку, вони хочуть завдати ще більшої шкоди економіці Росії в ці важкі часи, з іншого боку, не хочуть посилення німецько-російського співробітництва.

Однак саме зараз ЄС стикається з газовою кризою. Скорочення поставок російського газу після аварії на заводі в Новому Уренгої викликало зростання цін в Європі до нового історичного максимуму. За даними від 11 серпня, ціна найближчого ф’ючерсу з постачанням у вересні на газовому хабі TTF наблизилася до $ 570 за 1 тис. м3. І за деякими прогнозами, така динаміка може зберегтися.

Поділитись