На Росії розповіли про майбутнє взятих у полон на «Азовсталі» бійців

На Росії розповіли про майбутнє взятих у полон на «Азовсталі» бійців

У російському суспільстві розгорнулася дискусія щодо їхнього статусу та майбутнього.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков не став відповідати на запитання, чи вважають у Москві українських військових з «Азовсталі» полоненими чи злочинцями. Він порадив журналістам звернутися з цим до Міноборони та нагадав слова президента про те, що до українців ставитимуться відповідно до міжнародних законів.

Згідно з міжнародним гуманітарним правом будь-який військовослужбовець, який опинився у владі протиборчої сторони, є військовополоненим, за винятком випадків найманства та шпигунства, — пояснює історик, публіцист Олександр Дмитрієвський.

— Військовополонені — це результат збройного конфлікту, незалежно від того, як його називають сторони. Тобто всі українські карателі, що здалися, автоматично потрапляють у полон, і двох думок тут бути не може. А подальшу долю тих, хто здався, спільно вирішать Росія, ДНР і ЛНР незалежно від того, який підрозділ узяв їх у полон.

Полонених обмінювати можна і потрібно, військових злочинців – ні. Але факт скоєння військового злочину встановлюється правосуддям. Якщо суд визначить, що людина не винна, її можна обміняти. Однак якщо Україна ставитиме умову, що звільнить наших полонених, якщо ми погодимося обміняти військових злочинців, то це вже захоплення заручників. З метою недопущення подібних дій українською стороною було внесено до Державної Думи пропозицію про законодавчу заборону обміну військових злочинців.

Поділитись