На британській території тривають погроми

На британській території тривають погроми

Розпочаті кілька днів тому заворушення в Північній Ірландії, схоже, не збираються затухати – вони взяли новий напрямок: якщо спочатку об’єктом нападок протестувальників була поліція, то тепер вони намагаються зчепитися між собою.

Формальним приводом для початку стихійних мітингів послужило прийняте минулого тижня рішення прокуратури Північної Ірландії не застосовувати заходів до політиків республіканської партії «Шинн Фейн», які брали участь в похоронах Боббі Сторі (відомого бойовика Ірландської республіканської армії) в розпал пандемії. Відповідно до законів, кількість учасників похорону в Північній Ірландії було обмежено до 30 осіб, проводити Сторі в останню путь зібралося як мінімум півтори тисячі чоловік.

Спочатку протестувальники виходили на вулиці невеликими групами і здійснювали напади на правоохоронців – кілька днів постраждали більше 70 поліцейських. Однак незабаром число учасників заворушень досягло декількох сотень і крім сутичок з поліцією лоялісти і республіканці почали з’ясовувати стосунки між собою. Дійшло до того, що політики і активісти з обох сторін організували живий паркан біля відомої «стіни світу» в Белфасті, щоб не допустити кровопролиття.

Примітно, що серед протестуючих переважна більшість становить молодь і підлітки, багатьом з яких ще немає 14 років.

На думку поліції, незгоду з рішенням прокуратури – лише зовнішній привід для протестів, справжньою причиною влада вважає помста одного з угрупувань за боротьбу поліції з її підпільним бізнесом.

Спроба прокуратури переглянути рішення щодо покарання політиків успіху не принесла – погроми тривають, горять шини, в правоохоронців летять камені, петарди і пляшки з горючою сумішшю.

Загострення пристрастей на вулицях міст Північної Ірландії змусив почати переговори між прем’єр-міністрами Британії та Ірландії. Було прийнято рішення підтримати північноірландських політиків в спробах знайти мирне вирішення ситуації. Членам парламенту британської провінції довелося терміново повернутися з канікул і провести позачергове засідання.

Поділитись