Китай може потіснити США на ринку зброї

Китай може потіснити США на ринку зброї

Китай може потіснити Сполучені Штати у статусі провідного експортера зброї у світі, заявив колишній експерт зі стратегічного планування та політики об’єднаного комітету начальників штатів США Веслі Холлман.


“Я думаю, що наші системи все ще якісно кращі, хоча Китай скоротив відставання щодо цього”, – заявив Холлман. На його думку, активний розвиток китайського експорту озброєнь викликає занепокоєння. Він наголосив на невдоволенні з боку багатьох країн складним бюрократичним процесом узгодження продажу озброєнь з боку США.

“Якщо ви подивіться на Китай, то побачите, що їм не доводиться проходити через такі складнощі. Вони не поставляють (зброю) в таке ж велике число (країн), і вони, ймовірно, більш вільні в частині доступності продукції”, – зазначив. експерт.
“У нас діють жорсткі обмеження на трансфери третім сторонам, жорсткі обмеження поширюються на те, де і як ця зброя може використовуватися”, – додав він, наголосивши, що ризик використання американської зброї в порушення умов продажу “завжди зберігається”.

За даними стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), на США у 2017-2021 роках припадало 39% світового експорту зброї. На другому місці знаходилася Росія з часткою ринку за даними SIPRI в 19%, а Китай був на четвертому рядку з часткою в 4,6%.

Поділитись