Конституції України виповнилося 23 роки, цікаві факти про неї

Конституції України виповнилося 23 роки, цікаві факти про неї

У 1996 році у цей день був прийнятий Основний Закон держави та вже 23 роки поспіль 28 червня є державним святом.

Основний Закон України був ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття.

Як повідомляє Армія FM, спроби прийняти Конституцію в Україні робилися з перших років проголошення незалежності. У 1992-1993 роках під керівництвом першого президента Леоніда Кравчука був напрацьований перший проект Основного Закону, проте він так і не був прийнятий.

8 червня 1995 року між гілками влади був підписаний Конституційний договір, на підставі якого мала бути розроблена Конституція. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти. До речі, Саме його називають “батьком” Конституції незалежної України. А 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді.

Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійному залі всю ніч із 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту — про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні, після чого Основний Закон був остаточно затверджений.

Однією з перших конституцій у Європі вважається Конституція Гетьмана Пилипа Орлика. У квітні 1710 року він склав “Пакти і конституції законів і вольностей Війська Запорозького”.

В Конституції Орлика обмежувалися гетьманські прерогативи, зменшувалась соціальна експлуатація, зберігався особливий статус запорожців і прописувалося політичне й церковне відокремлення України від Росії. Документ був складений як угоду між Гетьманом та Військом Запорозьким (народом України), що було характерно для західноєвропейської традиції. Він складався з преамбули і 16 параграфів, де були сформульовані основні принципи побудови держави. У преамбулі схематично викладено історію Війська Запорозького та всього українського народу.

У світі українську Конституцію називають однією з найдемократичніших у світі.

Автором найменшої Конституції є художник-графік Ігор Степанов. Така книга складається з 160 сторінок, а її розмір – 2х3 сантиметри. Вага книги становить 15 грамів.

Фото УНІАН.

 

Поділитись