Комітети конгресу США погодили проект оборонного бюджету

Комітети конгресу США погодили проект оборонного бюджету

Профільні комітети конгресу США погодили проект оборонного бюджету на 2023 фінансовий рік.

Раніше в конгресі було сформовано комісію для обговорення окремих проектів від палати представників та сенату. Тепер конгресмени та сенатори мають проголосувати за узгоджений документ. Підсумковий проект бюджету буде направлено президенту США Джо Байдену на підпис.

Передбачувана сума бюджету оцінюється в $847,3 млрд. Щонайменше $800 млн планується виділити для надання військової допомоги Україні. Частина коштів піде на реалізацію механізмів стримування у Європейському ($6 млрд) та Азіатсько-Тихоокеанському ($11,5 млрд) регіонах.

Також у проект бюджету було включено ініціативи, створені задля скорочення залежності від РФ у різних сферах. Зокрема, йдеться про поступову відмову від російських енергоносіїв та продовження заборони на військову співпрацю з Москвою на п’ять років. Додатково передбачається постійна заборона обміну інформацією з питань, пов’язаних із протиракетними системами оборони (ПРО).

Крім того, документ містить пропозиції щодо посилення антиросійських санкцій. Так, згідно з документом, Вашингтон планує домагатися виключення Росії з G20, Базельського комітету з банківського нагляду, Ради фінансової стабільності, Міжнародної асоціації страхових наглядів та Міжнародної організації комісій з цінних паперів.

Від оборонного відомства законодавці очікують на пропозиції щодо «реалізації асиметричних можливостей для протидії загрозам з боку гіперзвукових ракет», в рамках якої буде профінансовано зміцнення американських систем протиповітряної оборони. Поряд із цим бюджетний проект передбачає розвиток програми стратегічних бомбардувальників шостого покоління, здатних нести ядерну зброю, B-21 Raider.

Раніше, 3 грудня, газета Politico з посиланням на джерела в Пентагоні написала, що якщо американські законодавці ухвалять ініціативу про тимчасове фінансування уряду на нинішній фінансовий рік, який розпочався 1 жовтня, то це може призвести до зупинення військової допомоги Україні, а також припинення закупівель нових бомбардувальників B-21 Raider.

Поділитись