Колишню владу перевіряють через інцидент в Керченській протоці

Колишню владу перевіряють через інцидент в Керченській протоці

Державне бюро розслідувань України перевіряє, чи є правопорушенням дії колишнього керівництва країни під час інциденту в Керченській протоці і чи були вони навмисними.

Про це в понеділок повідомив директор бюро Роман Труба в своєму Telegram-каналі. “У ДБР немає жодного кримінального провадження щодо дій моряків під час перетину ними Керченської протоки. Ми з’ясовуємо, чи були правопорушення в діях керівництва держави, які привели до ескалації конфлікту і подальшого введення воєнного стану. Ми з’ясовуємо, чи навмисно керівництво держави направило наших моряків до Керченської протоки, розуміючи в тому числі високу ймовірність того, що вони потраплять в полон. А далі – загострення конфлікту і введення воєнного стану”, – написав Труба.

При цьому він не уточнив, дії яких саме колишніх чиновників перевіряє ДБР, проте в своєму повідомленні неодноразово згадав ім’я екс-президента України Петра Порошенка. “Про це ніхто не хоче говорити вголос, поки немає результатів виробництва. Але тепер доводиться – в умовах тієї брудної інформаційної війни, яку організовує Петро Порошенко”, – написав Труба. Пояснюючи своє твердження, директор ДБР зазначив, що пов’язані з Порошенком два українські телеканали – “П’ятий” і “Прямий” – поширюють неправдиву інформацію про бюро, а тему щодо Керченської протоки використовують “в якості приманки”.

Труба запевнив, що події в протоці “щільно вивчаються українським слідством”. “Ми проводимо допити моряків, призначаємо експертизи, вилучаємо документи. Ми з’ясуємо подробиці цих подій, проведемо всі експертизи і допити. Результати роботи наших слідчих будуть об’єктивні, на них не вплине ніяка антикампанія”, – підкреслив він.

Директор бюро заявив, що Порошенко “може приєднатися до слідчих дій”, і запросив його на допити. “І він цього не зробить, тому що шоу на допитах немає”, – сказав Труба.

Поділитись