Київ готовий запропонувати ЛНР і ДНР спільний контроль над кордоном з Росією

Київ готовий запропонувати ЛНР і ДНР спільний контроль над кордоном з Росією

Україна готова до контролю і патрулювання російсько-українського кордону на Донбасі спільними патрулями.

За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, в Києві згодні на входження в патрулі представників ОБСЄ і непідконтрольних Києву територій.

Київ згоден контролювати російський кордон за допомогою спільних патрулів, в які, крім українських прикордонників увійдуть представники невизнаних республік Донбасу і ОБСЄ. Така можливість, за словами Пристайко, обговорювалася з самого початку мінського переговорного процесу.

“Дана пропозиція для України є дуже чутливою, оскільки мова йде про участь в патрулях силовиків з самопроголошених республік Донбасу. Ми вирішуємо, як зробити так, з огляду на досвід, наприклад, Хорватії – як вийти на рішення, щоб в першу чергу дбати про безпеку на цій території. Можливо, на той час, щоб провести вибори”, – заявив Пристайко.

Раніше про згоду на спільний контроль російсько-українського кордону заявив президент України Володимир Зеленський. В рамках Мюнхенської конференції він підкреслив, що таке спільне патрулювання спільно з представниками самопроголошених республік необхідно, в першу чергу, для проведення на території Донбасу виборів за українськими законами.

Зеленський зазначив, що вже піднімав це питання на зустрічі “нормандської четвірки”.

“Я думаю, що у нас є можливість дотиснути, щоб там були як українці, так і представники тимчасово окупованих територій, так і ОБСЄ”, – заявив український президент, додавши, що без контролю Києвом кордону з Росією ніяких виборів на Донбасі проводиться не буде.

Поділитись