Ізраїль передав Україні системи SmartShooter, призначені для ураження безпілотників

Ізраїль передав Україні системи SmartShooter, призначені для ураження безпілотників

Ізраїль передав Україні передові системи боротьби з дронами та наземними цілями.

Попри те, що Ізраїль офіційно заявив про те, що не передаватиме Україні своє озброєння, стало відомо про те, що насправді ізраїльські військові вже надали Україні велику кількість досить інноваційних систем SmartShooter. Останні призначені для поразки наземних незахищених цілей (неброньовані транспортні засоби, жива сила та ін.), а також для знищення дронів, які на сьогоднішній день є найбільшою проблемою для Києва.

Використання ізраїльської системи SmartShooter в Україні було зафіксовано минулого тижня, проте спочатку передбачалося, що йдеться про саморобне пристосування для ведення вогню за цілями на землі. Проте ізраїльські джерела підтвердили факт того, що йдеться саме про ізраїльську систему, передану українським військовим.

«SmartShooter – це ізраїльська система, яка працює за принципом «один постріл – одна ціль». Система керується штучним інтелектом та системою передових датчиків. Ізраїльські розробники системи пишаються тим, що система точно вражає мету і немає ситуації, коли відбувається помилка. Система була вперше представлена ​​у 2022 році на військовій виставці в Парижі та вперше була активована у вересні 2022 року ЦАХАЛом у Хевроні для допомоги у розгоні палестинських протестів. Тоді система використовувала губчасті кульки, а чи не бойові патрони. Вже тоді цю систему представляли здатну вражати безпілотники. В описі роботи системи вказано, що вона здатна точно вражати безпілотники, і що система здатна функціонувати як безпілотник-перехоплювач, а також різних додаткових ролях, таких як бої в міських районах, патрулювання і захист кордону. Приціл SmartShooter здатний точно вражати дрони, і комплексне рішення може бути тактичним пристроєм перехоплення БПЛА на полі бою», – повідомляє видання «Debka».

Поділитись