США запланували ввести нові санкції проти Росії та Ірану

США запланували ввести нові санкції проти Росії та Ірану

США готують нові санкції проти Росії та Ірану через поставки дроні.

Про це ЗМІ 24 жовтня повідомили у посольстві США у Москві. Незважаючи на те, що Москва заперечує придбання іранських безпілотників, американська сторона має намір порушити це питання на полях ООН. Там зазначили: Вашингтон «з липня попереджав, що Іран планує продати Росії зброю, зокрема безпілотні літальні апарати (БПЛА) для використання проти України».

«Є великі докази використання БПЛА Росією як проти військових, так і проти цивільних цілей в Україні. Ми готуємося активно застосовувати всі санкції США щодо торгівлі зброєю як з Росією, так і з Іраном та ускладнимо продаж Іраном цієї зброї РФ. Ми також продовжимо роботу з союзниками та партнерами, зокрема в ООН, для вирішення проблеми небезпечного поширення Іраном зброї до Росії», – сказали в диппредставництві.

Які саме це будуть санкції, у посольстві США не уточнили. Поки що Штати не вводили санкції проти Ірану чи РФ за постачання або купівлю дронів та інших видів озброєнь.

Обґрунтуванням для можливих обмежувальних заходів Вашингтон слідом за представниками Франції та Великобританії називає резолюцію 2231 Радбезу ООН — цей документ закріпив Спільний всеосяжний план дій (СВПД).

Відповідно до резолюції, ембарго на експорт та імпорт озброєнь щодо Ірану діяло до жовтня 2020 року. США — хоч вони й вийшли з ядерної угоди на два роки раніше — намагалися продовжити цю заборону, але Рада безпеки стала на бік Ірану і підтвердила зняття обмежень.

Нині ж західні дипломати стверджують, що з ядерної оборудки залишилося й інше ембарго — на експорт ракет та пов’язаних із ними технологій. Воно чинне до жовтня 2023 року і забороняє крім ракет купівлю-продаж Ірану передових військових систем, включаючи БПЛА.

Поділитись