Єврокомісія звинуватила Польщу у продажі тисяч шенгенських віз

Єврокомісія звинуватила Польщу у продажі тисяч шенгенських віз

Відповідь Польщі на запит Єврокомісії про візовий скандал не можна вважати задовільною.

Про це повідомила офіційний представник Єврокомісії Анніта Гіпер.

20 вересня Єврокомісія звернулася до Польщі з проханням дати роз’яснення щодо скандалу, пов’язаного з можливим продажем тисяч шенгенських віз. Главу МЗС Збігнєва Рау та його колишнього заступника підозрюють у незаконному продажу віз для 350 тисяч мігрантів з Африки та Азії.

«Ми отримали листа від польської влади і вважаємо, що в ньому немає задовільних відповідей на всі поставлені комісаром питання. Нам, як і раніше, потрібні ці відповіді до 3 жовтня, і ми знову звернемося до польської влади», — повідомила Анітта Гіпер на брифінгу в Брюсселі.

У своїй відповіді комісару ЄС із внутрішніх справ Ільві Йоханссон заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський не відповів безпосередньо на жодне з 11 питань, пише Bloomberg з посиланням на документ.

Яблонський звинуватив опозицію у спробі дискредитувати уряд та його зусилля «піклуватися про безпеку польських громадян» напередодні виборів.

В листі Яблонський також повідомив, що польське МЗС «знало про це (візове — ред.) питання з липня 2022 року» і з того часу розслідувало його. Він стверджує, що прокуратура займалася лише 268 справами, і всі мігранти, які подали заяви на отримання візи через сторонні компанії, «були ретельно перевірені службами безпеки».

Поділитись