ЄС знайшов компроміс у питанні видачі віз росіянам

ЄС знайшов компроміс у питанні видачі віз росіянам

Європейський союз не підтримає повної заборони на видачу шенгенських віз громадянам Росії, але в силі сповільнити його.

Про це пише американське видання Politico.

Раніше Литва, Естонія та Латвія виступили із пропозицією про повну заборону видачі шенгенських віз росіянам на тлі російської спецоперації в Україні. При цьому прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас назвала “привілеєм” поїздки до ЄС.

У свою чергу Німеччина та Франція виступили проти тотальної заборони на видачу шенгенських віз громадянам Росії. На думку найбільших країн ЄС, необхідно дозволити студентам, митцям, науковцям та фахівцям продовжувати приїжджати до Європи.

Politico зазначає, що Берлін і Париж намагаються задати тон майбутній зустрічі глав МЗС та міністрів оборони країн ЄС, яка відбудеться у Празі.

«Очікується, що міністри просто укладуть політичну угоду, яка уповільнить процес видачі російських віз і зробить його дорожчим», – наголошується у статті.

Також видання прогнозує, що в результаті країни ЄС призупинять дію угоди, яка «роками полегшувала отримання віз». При цьому затяті противники Росії в Європі все частіше стикаються з відмовами вводити нові антиросійські санкції.

Експерти уточнили, що припинення угоди призведе до неприємних наслідків для росіян. Туристам доведеться зібрати додаткові документи для отримання дозволу на в’їзд. Крім того, вартість отримання шенгену підвищиться з €35 до €80 та збільшиться термін оформлення.

Поділитись