ЄС може ввести санкції проти російських чиновників

ЄС може ввести санкції проти російських чиновників

Євросоюз узгодив внесення до чорного списку ще кількох російських чиновників за проведення виборів в Криму у вересні 2019 року. Про це повідомило дипломатичне джерело в Брюсселі.

“Досягнуто консенсус [між країнами ЄС] про введення обмежувальних заходів стосовно кількох офіційних осіб Росії в зв’язку з виборами в Криму і Севастополі в 2019 році”, – зазначило джерело. Оіційне рішення про це очікується протягом дня на що проходить в Брюсселі засіданні Ради ЄС із загальних питань.

Рішення стало можливим після того, як своє вето з цього питання в понеділок зняв Кіпр. Він блокував це незначне посилення санкцій протягом останніх двох місяців, намагаючись домогтися від інших країн ЄС якнайшвидшого прийняття рестрикцій щодо фізичних і юридичних осіб Туреччини, відповідальних за проведення геологорозвідувальних робіт в спірних водах навколо острова.

Таким чином, ЄС намагатиметься затвердити введення додаткових санкцій проти Росії перед проведенням 28 січня в Брюсселі засідання Ради асоціації ЄС – Україна, на якому буде присутній український прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

У 2014 році Євросоюз ввів санкції відносно РФ у зв’язку з подіями на Україні і анексії Криму Росією. Обмежувальні заходи неодноразово розширювалися і продовжувалися. Були припинені переговори про безвізовий режим і нову базову угоду про співпрацю, введена заборона на в’їзд до держав ЄС для посадових осіб з РФ і заморожені їхні банківські активи, якщо такі вдавалося виявити. Крім того, були прийняті обмежувальні заходи торгового, фінансового та військового характеру. У відповідь Москва ввела заборону на імпорт з Євросоюзу низки продовольчих товарів.

Поділитись