Глава Єврокомісії заявила, що проблема постачання газу з Росії торкнулася 12 країн ЄС

Глава Єврокомісії заявила, що проблема постачання газу з Росії торкнулася 12 країн ЄС

Росія частково скоротила або повністю припинила постачання газу 12 державам – членам Євросоюзу.

З таким твердженням виступила голова Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляйєн в опублікованому в суботу інтерв’ю португальській газеті Diario de Noticias.

“Росія цілеспрямовано припинила поставки, повністю або частково, 12 країнам – членам, – виклала вона свою версію розвитку подій. – Ми маємо готуватися до більшого скорочення або навіть повного припинення постачання російського газу”. За словами глави ЄК, зобов’язання щодо скорочення споживання газу на 15% допоможе “поповнити запаси [європейських сховищ] перед зимою”.

“Зараз ЄС звертається до надійніших енергетичних партнерів, – уточнила вона. – У нас вже є рекордні обсяги постачання зрідженого природного газу (ЗПГ) зі США. І ми отримуємо дедалі більше газу з Норвегії, держав Перської затоки, Алжиру чи регіону Каспійського моря” . “Все більше країн інтенсифікує своє виробництво. І результати видно, – вважає фон дер Ляйєн. – Протягом першої половини 2022 року ми додатково імпортували 38 млрд кубометрів ЗПГ і газу, що транспортується трубопроводами за межами Росії”. “Цей обсяг з лишком компенсує скорочення постачання газу російським трубопроводом на 28 млрд кубометрів”, – додала вона.

“Держави – члени взяли на себе колективне зобов’язання скоротити споживання газу на 15%, – нагадала глава ЄК. – З таким скороченням ми можемо провести цю зиму в безпеці”. “Кожна країна сама вирішує, як досягатиме цієї мети, – пояснила вона. – Тільки у разі повного припинення поставок російського газу та серйозного погіршення ситуації мета стане обов’язковою”. “Дуже важливо, щоб усі розуміли, що потрясіння в одній країні ЄС спричинить катастрофічні наслідки для всієї нашої економіки”, – додала фон дер Ляйєн.

Рада ЄС прийняла у вівторок запропонований ЄК план добровільного скорочення споживання газу у євроспівтоваристві на 15% з 1 серпня 2022 року до 31 березня 2023 року. Він також передбачає можливість переходу до другої, обов’язкової фази скорочення споживання на ті ж 15%, якщо ЄК визнає, що виникла загроза припинення поставок, і оголосить “загальносоюзну тривогу”.

Поділитись