Боррель розповів про подвійне скорочення закупівель газу в Росії

Боррель розповів про подвійне скорочення закупівель газу в Росії

Неможливо вимагати від європейської економіки відмовитися від російського газу відразу.

Євросоюз (ЄС) вже скоротив удвічі закупівлі російського природного газу і продовжить це робити, заявив в інтерв’ю медіакомпанії DW верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

«Якщо до <спецоперації> частка російських енергоносіїв у ЄС становила 40%, то зараз вона опустилася до 20%. Неможливо вимагати від європейської економіки припинити закупівлю газу відразу, ми не можемо творити чудеса», — заявив він.

Коли Борреля запитали, чому Брюссель не ввів штрафних тарифів на російський газ, щоб зменшити приплив коштів РФ, Боррель відповів, що цей варіант розглядався, але замість нього було ухвалено «тверде рішення припинити купувати нафту РФ».

Головний дипломат ЄС відкинув твердження про те, що російська економіка поки що не сильно постраждала від західних санкцій, тоді як європейські споживачі відчувають на собі тягар рахунків за електроенергію. На його думку, набагато важливіші зусилля, спрямовані на «розрив зв’язків російської економіки з рештою світу».

28 липня глава євродипломатії заявив, що країни Євросоюзу надалі припинять закуповувати російський газ. За його прогнозами, ЄС спочатку відмовиться від вугілля, потім від нафти, а щодо газу будуть більш тривалі терміни, тому що європейцям треба адаптуватись.

Поки європейці адаптуються, ціни на газ на торгах продовжують зростати, утримуючись вище за $2100 за тис. куб. м. Про це свідчать дані лондонської біржі ICE 29 липня. На думку експертів, це не межа і вартість газу цілком може подолати рубіж $2500 за тис. куб. м.

Поділитись