Франція обговорює передачу ЗСУ винищувачів Mirage 2000

Франція обговорює передачу ЗСУ винищувачів Mirage 2000

Франція обговорює можливість передачі Збройним силам України (ЗСУ) винищувачів Mirage 2000. Раніше українські пілоти пройшли тренування з управління цими військовими літаками.

Про це повідомляє видання Intelligence Online (IO). 

Джерела видання зазначають, що представники української армії минулого тижня здійснили робочу поїздку до Франції, щоб узгодити деталі угоди. У разі, якщо винищувачі будуть передані Києву, ЗСУ має намір використовувати їх для «нанесення повітряних ударів по наземних об’єктах». Наразі обговорюється постачання Україні кількох уживаних літаків Mirage 2000.

На початку вересня український президент Володимир Зеленський повідомив, що у телефонній розмові з президентом Франції Емманюелем Макроном він досяг «важливої домовленості» щодо навчання військовослужбовців ЗСУ пілотуванню Mirage 2000.

Навчання українських льотчиків ведеться у Франції з березня. Воно розпочалося після лютневого візиту українського президента до Європи. Проте два тижні тому підготовка пілотів інтенсифікувалася. Французькі ЗМІ тоді припустили, що це є кроком на шляху до передачі ЗСУ Mirage 2000. Цих літаків більше не потребують французькі льотчики, оскільки вони пересідають на більш сучасні винищувачі Rafale.

Поділитись