Ердоган виключив можливість дострокових президентських виборів у Туреччині

Ердоган виключив можливість дострокових президентських виборів у Туреччині

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган виключив можливість проведення дострокових президентських виборів у країні, незважаючи на заклики опозиції на тлі падіння турецької ліри.

За його словами, вибори відбудуться у встановлені терміни, а саме у червні 2023 року. Про це повідомляє агентство Anadolu.

Ми виходили переможцями на всіх виборах без винятку. І я заявляю, що дострокових виборів не буде, вони відбудуться у 2023 році, як це планувалося, — сказав Ердоган, виступаючи на засіданні глав представництв правлячої Партії справедливості та розвитку (ПСР).

За його словами, правляча партія сповнена рішучості досягти запланованих на період до 2023 року цілей.

Раніше лідери турецької опозиції Мераль Акшенер («Хороша партія») та Кемаль Киличдароглу (Республіканська народна партія) звинуватили Ердогана в некомпетентності та закликали провести дострокові вибори через рекордне падіння курсу ліри. 18 листопада курс валюти оновив свій історичний мінімум і становив 11,29 ліри за долар. У зв’язку з цим Центробанк Туреччини ухвалив рішення знизити облікову ставку з 16% до 15%. За словами Киличдароглу, Ердоган увів країну до «катастрофи». Наразі турецька ліра торгується на позначці 12,3 ліри за долар.

Причиною обвалу курсу ліри стало рішення Ердогана про оголошення персонами нон грата глав дипмісій 10 країн. Причиною висилки з країни дипломатів Німеччини, Швеції, США, Франції, Фінляндії, Данії, Норвегії, Нідерландів, Канади та Нової Зеландії стала їхня реакція на арешт активіста Османа Кавала.

Поділитись