У Туреччині пояснили включення російських регіонів до карти «тюркського світу»

У Туреччині пояснили включення російських регіонів до карти «тюркського світу»

Врученню президенту Туреччини Реджепу Тайіпу Ердогану карти «тюркського світу», як і включенню до нього російських регіонів, не надали особливого значення всередині країни і практично не висвітлювали в новинах, тому цей жест навряд чи хоч якимось чином був спрямований проти Росії.

Такою думкою у розмові зі ЗМІ поділився професор турецького університету Малтепе (Стамбул) Хасан Унал.

Політолог звернув увагу, що на карті різними кольорами відзначені як держави, так і окремі регіони, де мешкають тюркські народи. За його словами, концепція «тюркської єдності» не має на увазі приєднання чи об’єднання держав і регіонів: подібне просто неможливе в сучасному світі, як показав приклад Сирії та Єгипту, які спробували об’єднатися в Єдину Арабську Республіку в 1950-70-х роках. Тому ставка робиться для підтримки близьких відносин з іншими тюркськими регіонами та країнами.

«На даний момент у Туреччині немає антиросійських і пантюркістських настроїв, які просувалися Заходом, як за часів холодної війни. Подібне лише нашкодить інтересам країни, і всі це розуміють», – пояснив Унал.

Він також запропонував надати Росії статусу спостерігача в Організації Тюркських Держав, щоб показати, що політика Туреччини в цьому напрямку не спрямована проти Москви.

Поділитись