Ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили $2800 за тисячу кубометрів

Ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили $2800 за тисячу кубометрів

У Європі ціни на газ починаючи з березня вперше перевищили $2800 за 1 тис. куб. м.

Згідно з даними лондонської біржі ICE від 22 серпня, загальне зростання вартості газу з початку торгів у понеділок становить майже 13%.

Зокрема вартість вересневого ф’ючерсу на хабі TTF в Нідерландах зросла до $2862 за 1 тис. куб. м, або €275,965 за МВТ·год (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара, ціни на ICE представлені євро за МВТ·год).

Ціни продовжують зростати на тлі повідомлення про припинення постачання газу газопроводом «Північний потік» на три доби з 31 серпня через ремонт агрегату.

20 серпня повідомлялося, що безпрецедентний попит на енергоносії у єврозоні сприяє збагаченню американських експортерів сировини. Згідно з наявними даними, за рік обсяг постачання зрідженого газу зі США зріс з 20 до 60%. На сьогоднішній день багато європейських компаній були змушені відмовитися від співпраці з Москвою та перейти на американське паливо.

Напередодні стало відомо, що ціна газу в Європі під час торгів піднялася вище за $2700 за 1 тис. куб. м.

Як попередили в «Газпромі», постачання газопроводом «Північний потік» буде повністю зупинено з 31 серпня по 2 вересня через ремонт єдиного газоперекачувального агрегату, що залишився в роботі. У компанії уточнили, що за фактом завершення робіт та відсутності технічних несправностей агрегату транспортування газу буде відновлено до рівня 33 млн. куб. м на добу.

Поділитись