Британія депортуватиме нелегальних мігрантів до Руанди

Британія депортуватиме нелегальних мігрантів до Руанди

Законопроєкт британського прем’єра щодо депортації нелегальних мігрантів неодноразово ставав предметом суперечок між Палатою громад і Палатою лордів.

Про це пише Reuters.

За даними видання, проєкт прем’єр-міністра Ріші Сунака щодо видворення з країни мігрантів має всі шанси стати законом, адже уряд провалив спроби верхньої палати парламенту внести зміни до законодавства.

Законопроект про нелегальну міграцію застряг у боротьбі між Палатою громад парламенту та Палатою лордів, яка неодноразово вносила зміни до законодавства, щоб послабити його.

Остання із запропонованих Палатою лордів змін була відхилена. Тепер законопроєкт може бути поданий на розгляд короля.

Деякі опозиційні політики, юристи та правозахисники розкритикували план депортації шукачів притулку як негуманний, жорстокий і неефективний.

Глава ООН з прав людини Фолькер Турк заявив, що ухвалення законопроекту викликає «дуже серйозні юридичні занепокоєння» та створює «тривожний прецедент для скасування зобов’язань, пов’язаних із наданням притулку», яким можуть наслідувати інші країни.

Однак депортації до Руанди навряд чи почнуться щонайменше наступного року. До того ж Верховний суд має ще винести рішення щодо їх законності.

Нагадаємо, законопроєкт передбачає заборону шукачам притулку здійснювати небезпечні переправи з Франції до південного узбережжя Англії на невеликих, часто непридатних для плавання човнах.

Зазначається, що даний документ не дозволить більшості нелегальних мігрантів отримати притулок в Британії. Їх депортуватимуть або на батьківщину, або до так званої безпечної країни, як-от Руанда.

Поділитись