Прем’єр Британії звинуватив Росію у спробі «задушити» світову економіку

Прем’єр Британії звинуватив Росію у спробі «задушити» світову економіку

Призупинення постачання російського газу до Європи призвело до енергетичної кризи та подорожчання електрики, а спроби РФ перешкодити вивезенню зерна з українських портів впливають на зростання цін на продовольство.

Таким чином, Москва намагається «задушити» світову економіку, заявив прем’єр-міністр Британії Ріші Сунак у своїй статті, опублікованій у британських ЗМІ напередодні саміту країн «великої двадцятки», пише РБК.

Сунак підкреслив, що дві третини країн, що входять до G20, зіткнулися з інфляцією понад 7% і МВФ прогнозує, що третина світової економіки наступного року опиниться у стані рецесії. Росія намагається задушити світову економіку. Ми маємо об’єднатися, щоб зупинити її та відновити економічну стабільність», — зазначив політик.

Британський прем’єр закликав країни G20 скоординувати дії та вжити заходів за п’ятьма пунктами, щоб уникнути глобальної кризи. Зокрема, за його словами, необхідно запобігти «перетворенню продовольства на зброю» Росією. Сунак закликав країни, які можуть виробляти більше продовольства або вивільняти запаси, збільшувати постачання державам, що потребують.

Крім того, він наголосив на необхідності захисту економічної безпеки та зниження залежності від постачання енергоносіїв «з таких країн, як Росія, які прагнуть використовувати їх» для політичного тиску.

Раніше Сунак заявляв, що має намір розкритикувати російську владу на саміті G20, який відбудеться на Балі 15–16 листопада.

Поділитись