Бюджетне управління США перевіряє законність заморозки Трампом допомоги Києву

Бюджетне управління США перевіряє законність заморозки Трампом допомоги Києву

Головне бюджетно-контрольне управління США (Рахункова палата) почало перевірку з метою встановити, чи порушив президент Дональд Трамп закон про асигнування, не повідомивши Конгрес про припинення влітку військової допомоги Україні. Про це повідомляє в четвер газета Politico.

Представники Демократичної партії вважають, що Трамп пов’язував виділення коштів з розслідуванням діяльності сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантера в Україні. Глава Білого дому пояснював заморозку допомоги недостатньою боротьбою української влади з корупцією.

Представник по зв’язках з громадськістю управління Чак Янг розповів виданню, що тимчасові рамки перевірки поки не встановлені. При цьому мова йде виключно про правову оцінку дій глави держави, а управління не може викликати будь-кого з підпадають під перевірку для дачі показань. В адміністративно-бюджетному управлінні Білого дому підкреслили, що повністю дотрималися передбачені законом процедури.

У США розгорівся скандал навколо липневої телефонної розмови Трампа з президентом України Володимиром Зеленським. Саме зміст цієї розмови стало в підсумку приводом для початку процедури імпічменту щодо глави американської адміністрації. Як вважають політичні опоненти нинішнього американського лідера, Трамп намагався переконати Зеленського почати розслідування діяльності Хантера Байдена на Україну в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Джозеф Байден зараз є найбільш імовірним конкурентом Трампа на майбутніх президентських виборах. Тому, на думку демократів, Трамп, чинячи тиск на Зеленського, по суті, прагнув заручитися підтримкою Києва в бажанні переобратися на другий термін.

Поділитись