ЄС відповів на закиди Трампа в недостатній допомозі Україні

ЄС відповів на закиди Трампа в недостатній допомозі Україні

У Брюсселі відреагували на заклик Дональда Трампа до європейських країн активніше допомагати Києву, про що президент США заявив на зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським.

“Підтримка ЄС щодо України в минулі п’ять років була безпрецедентною і послідовної”, – заявила представник зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич, зазначивши, що з 2014 року по лінії європейських інститутів Києву було перераховано понад 15 млрд євро, повідомляє Deutsche Welle.

Вона також нагадала, що ЄС встановив свій рівень фінансової підтримки, взаємодіяв з США та іншими партнерами «для захисту територіальної цілісності, суверенітету і незалежності» України.

Косьянчич пояснила, що мова йде не тільки про «суттєву фінансову і технічну» допомоги, але також і про «конкретні і скоординовані обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Росією Криму та Севастополя, російську агресію на сході України і незаконне привласнення українських державних коштів».

Тим часом, в уряді ФРН повідомили про фінансову допомогу Україні, зазначивши, що з початку конфлікту на сході країни надали фінансову допомогу майже на 1,4 млрд євро, передає агентство dpa.

Так, на співпрацю в галузі розвитку було направлено 544 млн євро, гуманітарна допомога обійшлася в 110 млн євро, сума кредитів склала 500 млн євро і ще 25 млн євро були витрачені на заходи щодо стабілізації ситуації.

У підсумку Німеччина стала третьою за обсягом допомоги Україні, поступившись лише ЄС і США.

Нагадаємо, у Пентагоні повідомляли, що влада США планує додатково виділити Україні 141,5 млн доларів, які пройдуть в рамках програми ініціативи з надання допомоги в області безпеки.

Поділитись