Білорусь запідозрила колишнього президента Литви в геноциді

Білорусь запідозрила колишнього президента Литви в геноциді

Прокуратура Білорусі перевіряє інформацію про причетність колишнього президента Литви Валдаса Адамкуса до колабораціоністського батальйону «Армія оборони Вітчизни», який проводив етнічні чистки на території СРСР в 1944 році.

Про це повідомляє «Sputnik Білорусь».

За даними Мінська, після звільнення білоруської та литовської території від німецьких військ «частина карателів добровольчих підрозділів Литви зникли на території Німеччини, яка знаходилася в зоні відповідальності США і Великобританії, а потім в 1949 році – в США, щоб уникнути відповідальності за скоєні злочини».

Як зазначає держзвинувачення, в США втекли також Антанас Імпулявічюс, який отримав прізвисько «Мінський м’ясник», і його порученець Вольдемарас Адамкавічюс. Потім, на думку слідства, «Адамкавічюс змінив ім’я на Валдас Адамкус» і, повернувшись в Литву в 90-і роки, був обраний на пост президента республіки.

У зв’язку з цим Мінськ направив до правоохоронних органів Вільнюса прохання допитати колишнього президента, щоб той міг підтвердити або спростувати висунуті звинувачення. Реакції силових структур Литви на пропозицію поки не послідувало.

У квітні Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу про геноцид жителів республіки в роки Великої Вітчизняної війни. Влада обґрунтувала це «зміцненням конституційного ладу і національної безпеки». Підсумки розслідування пообіцяли включити в основу ідеологічної навчально-виховної та інформаційної роботи.

Раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що молодь слабо розбирається в історії свого народу, і запропонував частіше нагадувати їй про геноцид в роки Великої Вітчизняної війни. Він стверджував, що багато білорусів забули про масові вбивства і етнічних чистках за часів окупації. Політик також неодноразово звинувачував в реабілітації нацизму білоруських протестувальників. На його думку, під біло-червоно-білим прапором, який використовується опозицією, билися колабораціоністи.

Поділитись