Австралія і США в контексті AUKUS співпрацюватимуть з МАГАТЕ

Австралія і США в контексті AUKUS співпрацюватимуть з МАГАТЕ

Австралія, США і Великобританія в контексті створення альянсу AUKUS будуть взаємодіяти з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).

Про це заявила представник Австралії.

«Ми будемо в повній мірі співпрацювати з МАГАТЕ, роблячи ці тристоронні зусилля (консультації) протягом наступних 18 місяців. Австралія як і раніше повністю віддана своїм статусом держави, що не володіє ядерною зброєю, в повній відповідності зі своїми зобов’язаннями за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Це не змінилося і не зміниться», – сказала дипломат на засіданні першого комітету Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй (ООН), що займається питаннями роззброєння і міжнародної безпеки, онлайн-трансляція ведеться на сайті ООН.

У суботу, 2 жовтня, глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що союз США, Великобританії і Австралії йде в руслі розмивання формату Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Він також зазначив, що придумана Штатами індо-тихоокеанська концепція спрямована на розвал єдиної системи безпеки в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

26 вересня офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що партнерство AUKUS показало Заходу, як виглядає світопорядок, заснований не так на праві, а на нових придуманих правилах. Представник відомства вказала на те, що правовою основою світопорядку раніше був статут ООН, а зараз «правила змінюються хаотично».

За день до цього Лавров зазначив, що партнерство AUKUS – це реакція на прагнення Євросоюзу (ЄС) до автономії на тлі поспішного виходу з Афганістану. Він помітив, що події показали, що «волюнтаристські правила можуть застосовуватися і всередині західного табору, не міг хто-небудь проявити свою самостійність».

Поділитись