Блінкен звалив на Трампа відповідальність за фіаско США в Афганістані

Блінкен звалив на Трампа відповідальність за фіаско США в Афганістані

Глава зовнішньополітичного відомства США Ентоні Блінкен протягом двох днів роз’яснював конгресменам причини тотального хаосу, що виник під час виведення військ з Афганістану, а також намагався відповісти на критику дій адміністрації Байдена.

У західних ЗМІ не раз звучали твердження про те, що виведення американських військ перетворився на панічну втечу, під час якого було кинуто зброя і техніка в кількості, яке дозволило б талібам * при бажанні претендувати на членство в НАТО.

Конгресмен, член Республіканської партії Майкл Мак-Кол заявив, що в Афганістані Америка програла терористам, а це те «чого американський народ не любить найбільше». У свою чергу екс-президент США Дональд Трамп назвав судомні дії адміністрації Байдена і подальшу плутанину в Кабулі «самої ганебної річчю, коли-небудь траплялося з США з точки зору військової тактики».

Даючи пояснення по суті, Блінкен заявив, що вся відповідальність за ганьбу США в Афганістані лягає на плечі колишнього президента Дональда Трампа.

– Попередня адміністрація домоглася від афганського уряду звільнення п’яти тисяч полонених талібів, включаючи ряд військових командирів вищого рангу. При цьому наше власне військову присутність було скорочено до 2,5 тисячі чоловік, – сказав держсекретар на слуханнях в Конгресі.

Також, за його словами, в тій ситуації, яку успадкувала адміністрація Байдена, зробити що-небудь краще не представлялося можливим, оскільки від Трампа новому главі Білого дому дісталися лише дедлайни і ніяких конкретних планів.

Поділитись