Американська розвідка оприлюднила нову доповідь про походження коронавірусу

Американська розвідка оприлюднила нову доповідь про походження коронавірусу

У новому документі, присвяченому походженню коронавірусу, який опублікував офіс директора Національної розвідки США, йдеться, що основними версіями, як і раніше, залишаються витік з лабораторії або зараження людини від тварини природним шляхом.

По суті, доповідь мало чим відрізняється від попереднього документа, розсекреченого у серпні.

У новому звіті також містяться зроблені раніше висновки про те, що збудник COVID-19 не розроблявся як біологічна зброя, а влада Китаю не знала про неї до появи перших вогнищ епідемії, яка з часом переросла в пандемію.

У той же час, розвідувальна спільнота США продовжує наполягати на тому, що для всебічного вивчення питання їм потрібна співпраця з КНР, у свою чергу Китай від такої співпраці відмовляється і закликає не політизувати питання пандемії.

Згідно з розслідуванням, проведеним раніше китайськими фахівцями, можливість витоку вірусу з лабораторії виключено. Приблизно такого ж висновку дійшли й експерти Всесвітньої Організації Охорони здоров’я (ВООЗ) – після розслідування, проведеного навесні цього року, було зроблено висновок, що подібний варіант є «вкрай малоймовірним».

Проте ВООЗ пропонувала продовжити дослідження восени, однак у Китаї відмовилися від співпраці з міжнародною організацією з цього питання, заявивши, що не мають наміру витрачати ресурси та час на дослідження неіснуючого лабораторного витоку.

На даний момент більшість вчених схиляються до природної версії зараження людини коронавірусом через якусь тварину-носій.

Поділитись